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a Ciclo Unico
Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria
ITALIAN FOOD AND WINE - ALIMENTI E VINI D'ITALIA
Insegnamento
FOOD, WINE AND NUTRITION
AVP5070081, A.A. 2017/18

Informazioni valide per gli studenti immatricolati nell'A.A. 2017/18

Principali informazioni sull'insegnamento
Corso di studio Corso di laurea magistrale in
ITALIAN FOOD AND WINE - ALIMENTI E VINI D'ITALIA
AV2190, ordinamento 2015/16, A.A. 2017/18
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Crediti formativi 6.0
Tipo di valutazione Voto
Denominazione inglese FOOD, WINE AND NUTRITION
Sito della struttura didattica http://www.agrariamedicinaveterinaria.unipd.it
Dipartimento di riferimento Dipartimento Agronomia Animali Alimenti Risorse Naturali e Ambiente (DAFNAE)
Obbligo di frequenza No
Lingua di erogazione INGLESE
Sede LEGNARO (PD)
Corso singolo È possibile iscriversi all'insegnamento come corso singolo
Corso a libera scelta È possibile utilizzare l'insegnamento come corso a libera scelta

Docenti
Responsabile STEFANIA MAGGI

Dettaglio crediti formativi
Tipologia Ambito Disciplinare Settore Scientifico-Disciplinare Crediti
AFFINE/INTEGRATIVA Attività formative affini o integrative MED/42 3.0
CARATTERIZZANTE Discipline della produzione e gestione. AGR/18 3.0

Modalità di erogazione
Periodo di erogazione Secondo semestre
Anno di corso I Anno
Modalità di erogazione frontale

Organizzazione della didattica
Tipo ore Crediti Ore di
Corso
Ore Studio
Individuale
Turni
ESERCITAZIONE 1.0 8 17.0 Nessun turno
LEZIONE 5.0 40 85.0 Nessun turno

Calendario
Inizio attività didattiche 26/02/2018
Fine attività didattiche 01/06/2018

Commissioni d'esame
Nessuna commissione d'esame definita

Syllabus
Prerequisiti: None.
Conoscenze e abilita' da acquisire: By the end of the course, students will be able to:
1. Gain general information on the history and evolution of the Mediterranean diet and its components
2. Explain the scientific reasons for its benefits on human health compared to other healthy diet
3. Explain the scientific reasons for its sustainability and impact on the environment
3. Assess, via case studies, the quality of different olive oils (in particular extra virgin olive oil) and other farmers’ products
4. Conduct in-depth evaluation of key extra virgin olive oil sensorial characteristics

The course delivery will include visits to olive oil production areas and representative producers recognized for their high quality products
Modalita' di esame: Written test
Criteri di valutazione: The evaluation of the knowledge acquired by the student will be based on the analysis of the understanding of the basic concepts on the biological, clinical and environmental aspects of the Mediterranean Diet.
Contenuti: A. The historical origins and composition of Mediterranean diet
B. Biological and clinical impact of the components of the Mediterranean Diet
• The extra virgin olive oil, vegetables and fruits, fish, wine, and other components of the Mediterranean diet
• The protective effects of their consumptions on human health, and in particular on cardiovascular and metabolic diseases, cancer, and neurological conditions
C. Sustainability and environmental impact of the Mediterranean Diet
D. Behavioural and socio-economical determinants of the adhesion to the Mediterranean Diet
E. Research and policy agenda
• Policy Initiatives Concerning Diet, Health and Nutrition
Attivita' di apprendimento previste e metodologie di insegnamento: The course will include lectures and seminars, laboratory activities (sensorial analysis and olive oil tasting), and “field trips” to growers and producers of olive oil, as well as other farmers linked to the case studies discussed during the course.
Eventuali indicazioni sui materiali di studio: Lecture notes, seminar and additional material used for the course will be available to students through the Moodle platform of the School at
https://elearning.unipd.it/scuolaamv/login/index.php

All learning support materials required (e.g. class presentation materials, articles, textbooks etc.) will be available.
Testi di riferimento: