Corsi di Laurea Corsi di Laurea Magistrale Corsi di Laurea Magistrale
a Ciclo Unico
Scuola di Agraria e Medicina Veterinaria
BIOTECNOLOGIE PER L'ALIMENTAZIONE
Insegnamento
EPIDEMIOLOGY AND RISK ANALYSIS
AVP5073697, A.A. 2017/18

Informazioni valide per gli studenti immatricolati nell'A.A. 2017/18

Principali informazioni sull'insegnamento
Corso di studio Corso di laurea magistrale in
BIOTECNOLOGIE PER L'ALIMENTAZIONE (Ord. 2017)
IF0362, ordinamento 2017/18, A.A. 2017/18
N0
porta questa
pagina con te
Curriculum BIOTECHNOLOGIES FOR FOOD SCIENCE [002LE]
Crediti formativi 6.0
Tipo di valutazione Voto
Denominazione inglese EPIDEMIOLOGY AND RISK ANALYSIS
Sito della struttura didattica http://www.agrariamedicinaveterinaria.unipd.it/
Dipartimento di riferimento Dipartimento di Biomedicina Comparata e Alimentazione (BCA)
Obbligo di frequenza No
Lingua di erogazione INGLESE
Sede LEGNARO (PD)
Corso singolo È possibile iscriversi all'insegnamento come corso singolo
Corso a libera scelta È possibile utilizzare l'insegnamento come corso a libera scelta

Docenti
Responsabile MARCO MARTINI VET/05
Altri docenti MICHELE DRIGO VET/05

Dettaglio crediti formativi
Tipologia Ambito Disciplinare Settore Scientifico-Disciplinare Crediti
CARATTERIZZANTE Medicina di laboratorio e diagnostica VET/05 6.0

Modalità di erogazione
Periodo di erogazione Secondo semestre
Anno di corso I Anno
Modalità di erogazione frontale

Organizzazione della didattica
Tipo ore Crediti Ore di
Corso
Ore Studio
Individuale
Turni
ESERCITAZIONE 1.0 8 17.0 Nessun turno
LABORATORIO 1.0 8 17.0 Nessun turno
LEZIONE 4.0 32 68.0 Nessun turno

Calendario
Inizio attività didattiche 26/02/2018
Fine attività didattiche 01/06/2018

Commissioni d'esame
Commissione Dal Al Membri
1 Commissione A.A. 2016/17 01/12/2016 30/11/2017 MARTINI MARCO (Presidente)
DRIGO MICHELE (Membro Effettivo)

Syllabus
Prerequisiti: Students attending this course should have a basic knowledge of principles of microbiology, with particular focus on main food-borne pathogens and of biostatistics (probability, distributions, descriptive statistics
Conoscenze e abilita' da acquisire: Students should know the basic principles of epidemiology, the main features of the major food-borne zoonoses and the surveillance systems operating in the EU. Students should be able to conduct an epidemiological investigation.
Students should be able to interpret qualitative and quantitative risk assessment models applied to food-borne zoonoses and to develop basic risk assessment pathways.
Modalita' di esame: Final written examination consisting of multiple choice questions, open questions and simple exercises
Criteri di valutazione: The knowledge of general features of major food-borne zoonoses and of their surveillance, the theory and practic application of basic principles of epidemiology and of risk analysis will be evaluated
Contenuti: Introduction to epidemiology. Hosts-pathogens-environment interactions as determinants of infectious diseases. Measures of disease occurrence; epidemic curves, reproductive rate of infections. Diagnostic tests: sensitivity, specificity, predictive values. Sampling methods in surveillance. Surveillance and control of food-borne zoonoses in animal populations. Epidemiological study design: cross-sectional and longitudinal studies; measures of association (Relative Risk, Odds Ratio, Attributable Risk). Epidemiology of the main food-borne zoonoses.
Principles of risk analysis. Risk assessment, risk communication and risk management. Probability, definitions and rules. Probability models, variability and uncertainty. Qualitative and quantitative risk assessment models. Risk assessment applied to food safety.
Attivita' di apprendimento previste e metodologie di insegnamento: The course includes theoretical lectures, practical exercises, seminars, guided visits to research laboratories, presentation and discussion of risk assessment case studies applied to food safety
Eventuali indicazioni sui materiali di studio: The teaching material used for the course and further readings will be available to students through the Moodle platform of the School at
https://elearning.unipd.it/scuolaamv/login/index.php
Testi di riferimento:
  • Pfeiffer D. U., Veterinary Epidemiology – An introduction. --: Wiley-Blackwell, 2010.
  • Thrusfield M., Veterinary Epidemiology. http://www.efsa.europa.eu/en/t: Wiley, 2007. Cerca nel catalogo
  • Vose D., Risk Analysis: a Quantitative Guide. --: Wiley, 2008. Cerca nel catalogo